Wino polskie

Wino polskie

Wino białe lub czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała także do naszego kraju. Coraz to częściej na naszych stołach gości ten fenomenalny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do posiłków nie jest nadmiernie rozbudowana. Radzimy które wino pasuje do których posiłków.

Sklep z winami Kraków

Jakie wino pasuje do makaronów?
Makarony najprawidłowiej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednakże lekkie. Jeżeli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najpoprawniej wino czerwone. W ostateczności takie danie wolno zestawić też z winem różowym.

bag in box

Z którym winem podawać ryby?
Stara norma powiada, iż do ryb najprzyzwoiciej pasuje wino białe. Należałoby jednak pamiętać, że nie jest to bezwzględna zasada. Jeżeli serwujemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednakże jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.

Z którym winem najprzyzwoiciej komponuje się mięso?
W tym wypadku wiele zależy od typu mięsa. Do drobiu podawać wolno zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wkracza jedynie wino czerwone. Cielęcina ma możliwość być serwowana czy też z młodym winem czerwonym, czy też musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.