Kawa – skąd jest oraz kiedy tak właściwie zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy zaczyna się przypuszczalnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz wykorzystywali owoce kawowca. Jednak wtenczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dziś, innymi słowy pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie kucharzyli owoce kawowca oraz wzburzali je z solą oraz masłem, a samych owoców nie pielęgnowano celowo w praktycznych celach, wyłącznie zbierano z jej naturalnego miejsca powstawania. Sporo stuleci później, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została wypracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, by wolno było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozprzestrzeniać się w globie, a w takim razie jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się więc coraz bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz bardziej na popularności oraz przechodząc rozmaite modyfikacje, żeby uzyskać różne postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. W dzisiejszych czasach większość spożywanych towarów jest dla nas nadzwyczaj łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga obfitego trudu. kawa z kubka czy z filiżanki Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to bardzo sporadyczne przypadki. Toteż też tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pożąda nadzwyczajnej troski podczas procesu jej uprawiania, a też porządnego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film