Potrawy staropolskie wciąż w modzie

Potrawy staropolskie wciąż w modzie

Każda kuchnia charakteryzuje się własnymi obyczajami, obrządkami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. Niestety, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga i łatwa. Większości z nas łączy się jedynie z pierogami (które są niesłychanie doceniane na całym globie), schaboszczakom, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej błędnego. Pierogi uznaje się za lokalne, przede wszystkim z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Lecz nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i koneserów kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone najczęściej z Polską. Można dostać je w wyjątkowych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają doskonale smak tradycyjnych pierogów ruskich czy również jakichkolwiek innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich wartość. W końcu to jedynie jedzenie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla entuzjastów oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki najróżniejszych potraw, specyficznych dla przeróżnych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się jednak jeszcze raz na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie produkty oraz składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak w rzeczywistości niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film